Data Space Groningen Data Space Groningen

Samen verbinden, innoveren en bouwen aan een sterkere regio!

Home » Nieuws » Erfgoedpartners en DSG werken samen aan Digitaal Zoekportaal Erfgoed Groningen

Erfgoedpartners en DSG werken samen aan Digitaal Zoekportaal Erfgoed Groningen

Begin 2023 kwamen Data Space Groningen (DSG), voorheen Gegevens Knooppunt Groningen, en Erfgoedpartners met elkaar in contact. Erfgoedpartners was op zoek naar een digitale infrastructuur en DSG was op zoek naar maatschappelijke vraagstukken. Erfgoedpartners en DSG hebben elkaar gevonden en werken samen aan een Digitaal Zoekportaal Erfgoed Groningen. Dit nieuwsitem geeft een beschrijving hoe deze samenwerking twee werelden bij elkaar brengt.

Erfgoedpartners is de provinciale steuninstelling voor musea, molens, borgen, orgels, erfgoededucatie, archeologie en publiek in de provincie Groningen. Erfgoedpartners wil met DSG erfgoedcollecties van de regionale erfgoedinstellingen met elkaar verbinden en doorzoekbaar maken. Daartoe zal de geo-informatiearchitectuur van DSG met linked-data componenten worden uitgebreid. Denk aan een knowledge graph, waarin de relaties tussen de beschrijvingen van objecten in de digitale erfgoedcollecties worden vastgelegd.

De uitbreiding maakt het voor DSG mogelijk niet-geodata via de digitale marktplaats te ontsluiten. Daarnaast wordt onderzocht of de metadata van geodata met linked-data technologie kan worden vastgelegd. Bovendien biedt linked-data DSG extra functionaliteit voor het zoeken naar data en het verrijken daarvan.


Voorbeeld van een knowledge graph

Pilotproject 2023

De linked-data omgeving van het Digitaal Zoekportaal Erfgoed Groningen hanteert de principes van het manifest van NDE. Om meer inzicht te krijgen in wat dat betekent hebben Erfgoedpartners en DSG in het voorjaar van 2023 een pilotproject uitgevoerd en zijn belangrijke ervaringen opgedaan, onder andere met het ontsluiten van linked-data. De bron kan direct worden gelinkt en maakt daarmee de beantwoording van vragen op allerlei manieren mogelijk.

De koppeling van erfgoeddata met (historische) geografische data brengt voordelen met zich mee. Door een koppeling met (historische) geografische data kan erfgoeddata locatiegebonden ontsloten worden. Het zoeken naar erfgoeddata op basis van locatie wordt daarmee versimpeld en door de koppeling met andere locatiegebonden data kunnen interessante verbanden zichtbaar worden. Het projecteren van erfgoeddata in een kaart(viewer) kan zoekresultaten visualiseren en daarmee kunnen spreiding en/of patronen worden ontdekt.

Vervolgproject

Op basis van alle opgedane ervaringen zijn Erfgoedpartners en DSG een vervolgproject aan het voorbereiden, waarmee het Digitaal Zoekportaal Erfgoed Groningen wordt gerealiseerd. Aan dit project nemen ook Groninger Archieven, Universiteitsbibliotheek Groningen en het Waterschap Hunze en Aa’s deel. Het vervolgproject kent een aantal fasen: voorbereiden, ontwikkelen, inrichten en implementeren. Het consortium van DSG neemt de ontwikkeling van de digitale zoekmachine voor haar rekening. De inrichting van de knowledge graph zal aan de hand van door de deelnemende organisaties opgestelde use-cases worden gedaan, evenals de verdere doorontwikkeling van de geodata-infrastructuur van DSG. De intentie is het Digitaal Zoekportaal Erfgoed Groningen te ontwikkelen en in 2026 live te gaan.

Al met al een prachtige uitdaging het Groninger erfgoed met linked-data en geodata te ontsluiten!

Met dank aan:

  • Bert Gerlofs (procesmanager DSG)
  • Nina van den Broek (erfgoedadviseur Erfgoedpartners)
  • Jetske Evenhuis (coördinator Datalab DSG).