Binnen DSG denken we mee in oplossingsrichtingen voor allerlei problemen. Zo ook ondermijning. Samen met DSG-bronhouder gemeente Stadskanaal is er een pilot uitgevoerd op het gebied van ondermijning, in samenwerking met het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Noord-Nederland. Hieronder leest u hoe de pilot is verlopen.
Gemeente Stadskanaal kwam initieel met de vraag: ‘Is het mogelijk om met geografische data panden in kaart te brengen met een verhoogd risico op ondermijnende criminaliteit?’. Immers blijkt uit het rapport Ondermijning in het Ommeland (2023) dat er in het Ommeland in de provincie Groningen sprake is van een optelsom van situationele, sociale en economische factoren dat leidt tot riante criminele kansen in het buitengebied. Om dat in beeld te brengen is deze pilot uitgevoerd. De pilot kende een afgebakend pilotgebied, namelijk het buitengebied van de gemeente Stadskanaal.
Hoe is de pilot uitgevoerd?
Het Datalab van DSG ging aan de slag met de eerste verkenning om deze vraag te beantwoorden. Op basis van inhoudelijke input (welke indicatoren zijn beschikbaar?) werd een inventarisatie gedaan van de beschikbare open data (bijvoorbeeld uit de basisregistraties). In sprints van drie weken werden meerdere indicatoren in kaart gebracht, waarbij de terugkoppeling naar de inhoudelijke experts aan het einde van elke sprint plaatsvond. Zo ontstond er een samenwerking tussen de data-analisten van het Datalab en de OOV’ers van de gemeente Stadskanaal. Hierbij was ook het RIEC (Regionale Informatie en Expertise Centrum) Noord-Nederland betrokken en ook de gemeente Midden-Groningen voorzag het team van inhoudelijke feedback.
Wat was het resultaat?
De analyse van het Datalab leverde een aantal interessante inzichten op. Per indicator kwamen meerdere panden naar voren en ook de combinaties van meerdere indicatoren gaven een interessant beeld. Het belangrijkste resultaat van de pilot was echter het inzicht dat verkregen is in het analyseproces. Zo is het belangrijk om goed af te stemmen welke indicatoren prioriteit hebben en hoe je deze indicatoren afbakent. De indicatoren zijn haast onuitputtelijk, hierin kan nog veel werk verzet worden. Daarnaast gaf de pilot een goed inzicht in de kwaliteit van gebruikte registraties (o.a. de WOZ en de BAG). Er zijn genoeg aanknopingspunten voor een eventueel vervolg op grotere schaal.
Wat was de toegevoegde waarde van Data Space Groningen?
Daar waar gemeenten doorgaans op zichzelf een probleem als ondermijning aanvliegen, is deze pilot een mooi startpunt geweest van het onderzoek naar hoe dit in de toekomst meer gemeente-overstijgend kan. Dit is Data Space Groningen op het lijf geschreven. Zo heeft de pilot ervoor gezorgd dat men al enkele stappen vooruit kan denken, mede dankzij de gemeentegrens-overstijgende expertise van het Datalab. Het Datalab heeft goed inzicht gegeven in de (on)mogelijkheden van data uit gemeentelijke registraties en open data om ondermijning in kaart te brengen.